Az anyák érzelmi öngondoskodásának alappillérei

Az anyaság egy nagyon különleges élmény, amely sok örömet és boldogságot hoz az életünkbe. Ugyanakkor az anyaság nem mindig könnyű, és számos kihívással jár, amelyek megterhelhetik az érzelmi állapotunkat.

Gyakran szembesülünk azzal, hogy túl sok teendőnk van, de emellett túl kevés az időnk és az energiánk. A gyereknevelés, a háztartás, a munka, a párkapcsolatunk, a baráti és családi kapcsolataink fenntartása, a saját igényeink és vágyaink közötti egyensúlyozás nehéz, és ezért frusztrációt, érzelmi feszültséget okozhat.

Gyakori, hogy nehezen találjuk meg a helyünket az anyai szerepünkben, és így nehezebb megőrizni a saját identitásunkat. Az anyaság megváltoztathatja az önértékelésünket, önbizalmunkat, életcéljainkat, érdeklődési köreinket. Emiatt előfordulhat, hogy azt érezzük, hogy elveszítjük a régi énünket, vagy hogy nem tudunk megfelelni az anyasággal kapcsolatos elvárásoknak és ideáloknak.

Ezt tetézi, ha azt érezzük, hogy nincs elég támogatásunk, nem ismerik el a munkánkat, vagy az érzéseinket, vagy nem tudjuk kipihenni magunkat. Túl gyakran áldozzuk fel a saját szükségleteinket és vágyainkat a gyerekeinkért, és nem kérjük, vagy nem kapjuk meg azt a segítséget, amire szükségünk lenne. Emiatt nem tudunk feltöltődni, vagy kikapcsolódni, és ez érzelmileg kimerítő.

Ez nagyban befolyásolhatja az anya-gyerek kapcsolat minőségét, és hatással lehetnek a gyerekeink érzelmi, szociális, és kognitív fejlődésére. Ezért fontos, hogy tudatosan foglalkozzunk az érzelmeinkkel, és minden egyes nap tegyünk az érzelmi jóllétünkért és a boldogságunkért. Ebben segíthet az érzelmi öngondoskodás, amelyről ebben a bejegyzésben írok.

Mi is az érzelmi egyensúly állapota?

Az érzelmi egyensúly állapota az a pont, ahol képesek vagyunk felismerni, kifejezni és kezelni az érzelmeinket. Ilynkor jól érezzük magunkat a bőrünkben, és képesak vagyunk hatékonyan megbirkózni a stresszel és a kihívással.

Az érzelmi egyensúly számos tényezőtől függ, beleértve a személyiséget, a megélt stressz szintjét, a minket támogató rendszert és a megküzdési formákat is.

Azonban van három elengedhetetlen jellemzője az érzelmi egyensúly állapotának:

 • Az érzelmek tudatosítása és kifejezése: Az érzelmi egyensúly állapotában képesek vagyunk pontosan felismerni és kifejezni az érzelmeinket. Ez azt jelenti, hogy nem próbáljuk meg elfojtani vagy elnyomni azokat, és nem is hagyjuk, hogy azok túlságosan irányítsák a viselkedésünket.
 • A problémamegoldás képessége: Az érzelmi egyensúly állapotában képesek vagyunk fenntartani a hatékony problémamegoldás képességét. Ilyenkor nem hagyjuk, hogy az érzelmeink elhomályosítsák a ítélőképességünket, és képesek vagyunk racionális döntéseket hozni.
 • A jóllét érzése: Az érzelmi egyensúly állapotában jól érezzük magunkat a bőrünkben. Nem érezzük magunkat túlterheltnek vagy túlságosan feszültnek az érzelmeink miatt.

Az érzelmi öngondoskodás fontos része az egészséges életmódnak. Azáltal, hogy időt és energiát fordítunk az érzelmi jóllétünkre, segíteni tudunk magunknak abban, hogy érzelmileg egyensúlyban kerüljünk, és boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet éljünk.

Az érzelmi öngondoskodás szerepe az anyaság megélésében

Az érzelmi öngondoskodás fontos eszköz az érzelmi egyensúly elérése szempontjából. Segítségével hatékonyan csökkenthetjük a stresszt, növelhetjük az önbizalmunkat és javíthatjuk a kapcsolatainkat.

Amikor érzelmileg egyensúlyban vagyunk, könnyebben tudunk megbirkózni a stresszel. A stressz számos egészségügyi problémát okozhat, beleértve a szívbetegségeket, a depressziót és a szorongást. 

Az érzelmi öngondoskodás ezért abban is segít nekünk, hogy egészséges módon kezeljük a stresszt, a kimerültséget, és megőrizzük a mentális és fizikai egészségünket. Ez magában foglalhatja a relaxációs technikák, például a mély légzés vagy a meditáció, vagy az egészséges megküzdési technikák alkalmazását.

Az érzelmi öngondoskodás növeli az önbizalmunkat is. Amikor gondoskodunk az érzelmi jóllétünkről, az segít nekünk abban, hogy elfogadjuk önmagunkat és jobb, reálisabb önértékelést alakítsunk ki magunkról. Azok az anyák, akik bíznak a saját képességeikben, jobban megértik és hatékonyabban támogatják a gyerekeiket is.

Amikor gondoskodunk az érzelmi jóllétünkről, az segít abban is, hogy türelmesek legyünk a gyerekeinkkel, és képesek legyünk pozitív példát mutatni a számukra.

Az érzelmileg egyensúlyban lévő emberek képesek nyitottan és őszintén kommunikálni az érzéseikről, ami erősebb és egészségesebb kapcsolatokat eredményezhet. Amikor fejlesztjük az érzelmi jóllétünket, az segít nekünk abban, hogy egészséges módon fejezzük ki az érzelmeinket, ami segít, hogy erősebb és bizalomteljesebb kapcsolatokat alakítsunk ki és tartsunk fenn. Az anyai érzelmi egyensúly nagy mértékben járul hozzá a pozitív családi légkör kialakulásához.

5 tipp az érzelmi egyensúly megteremtéséhez

1. tipp: Határozd meg a saját határaidat

Az érzelmi öngondoskodás első kulcsfontosságú pillére az, hogy meghatározzuk saját határainkat. Mik azok a szükségletek, amiket szem előtt kell tartanunk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat és megőrizzük az érzelmi egyensúlyunkat? Hogyan tudjuk hatékonyan kommunikálni azokat másokkal?

Mire van szükséged ahhoz, hogy jól érezd magad?

Az első lépés az érzelmi öngondoskodásban az, hogy tisztában legyél saját szükségleteiddel. Gondold végig, mik azok a tevékenységek, amik feltöltenek, boldoggá tesznek és az önazonosságodat erősítik.

Lehet ez egy sétálás a friss levegőn, egy jó könyv elolvasása, vagy akár egy beszélgetés is a barátnőddel. Fontos, hogy megismerd, elfogadd és a lehetőséged szerint kielégítsd a saját magad igényeid, szükségeleteid.

Íme néhány kérdés, amelyeket feltehetsz magadnak:

 • Mennyi alvásra van szükségem ahhoz, hogy kipihenten ébredjek?
 • Mennyi időt kell töltenem magammal ahhoz, hogy jól érezzem magam?
 • Milyen tevékenységek tesznek boldoggá?
 • Kikre van szükségem ahhoz, hogy jó társaságom legyen?

Mit vagy hajlandó feladni?

Az érzelmi öngondoskodás nem azt jelenti, hogy mindent megkapsz, amit csak szeretnél, anélkül, hogy tekintettel lennél másokra. A határok meghúzása azt is jelenti, hogy néha döntéseket kell hoznod arról, hogy mit vagy hajlandó feladni.

Lehet, hogy ez azt jelenti, hogy nem vállalsz el minden meghívást, vagy hogy nem vállalsz el túl sok feladatot.

Íme néhány kérdés, amelyeket feltehetsz magadnak:

 • Mi az, amit nem vagyok hajlandó feladni az öngondoskodási rutinomból?
 • Mi az, amit nem vagyok hajlandó feladni az egészségemből?
 • Mi az, amit nem vagyok hajlandó feladni a kapcsolataimból?
Pro tipp

Azt javaslom, hogy két állítással, hozzáállással kapcsolatban vizsgáld felül az álláspontod:

- Másoknak való megfelelés
- A tökéletességre törekvés

Ebben segítségedre lehet az ingyenes anyai hiedelmekre vonatkozó kérdéssorom is.

Hogyan kommunikáld a határaidat másokkal?

A határok meghatározása nemcsak saját magunk, hanem mások számára is fontos. Fontos megérteni, hogy szükségünk van a saját igényeink és a családunk vagy közösségünk igényei közötti egyensúlyra is.

Ha már meghatároztad a határaidat, fontos, hogy kommunikáld azokat másokkal. Ez néha nehéz, de fontos, hogy őszinte legyél magadhoz és a többiekhez is.

A határaid kommunikálásakor fontos, hogy tiszteletteljes és határozott legyél. Ne érezd úgy, hogy magyarázkodnod kell a határaid miatt.

Íme néhány tipp a határaid kommunikálására:

 • Legyél konkrét és egyértelmű. Ne mondd, hogy „rossz kedvem van”, hanem inkább azt mondd, hogy „szükségem van egy kis időre, amit csak magamra fordítok”.
 • Ne adj magyarázatot. Nem kell magyarázkodnod a határaid miatt.
 • Legyél következetes. Ha egyszer megfogalmaztál egy határt, akkor azt tartsd be.

Emlékeztesd magad arra, hogy a határok meghúzása nem jelenti azt, hogy elzárkózol a világtól. Sőt, éppen ellenkezőleg, a határok meghúzása segíthet abban, hogy egészségesebb és boldogabb kapcsolatokat alakíts ki másokkal.

2. tipp: Fordíts időt önmagadra

Az érzelmi öngondoskodás második kulcsfontosságú része, hogy időt szánjunk önmagunkra. A mindennapi rohanásban és a gyereknevelésben könnyen elfeledkezhetünk a saját magunk igényeről, szükségleteiről. Épp ezért fontos emlékeztetni magunkat arra, hogy saját magunkról is gondoskodnunk kell.

Ez az idő arra szolgál, hogy olyan dolgokat tegyünk, amelyeket élvezünk, és amelyek feltöltenek. Érdemes ezeket a kérdéseket tisztáznod magadban.

Mi az, amit élvezel, ami kikapcsol?

Az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, az az, hogy mi az, amit igazán élvezünk? Mi az, ami feltölt, boldoggá tesz, és erőt ad a mindennapokhoz? Gondolkodj el azon is, hogy mit élvezel. Mi az, amiben jó vagy? Mi az, ami örömet okoz? Mire van szükséged ahhoz, hogy feltöltődj és feltöltött lelkiállapotban legyél? Egy kis egyedüllétrel? Támogatásra? Fontos, hogy megértsük, mi az, amire a legjobban szükségünk van.

A cél az, hogy azonosítsd, mi az, ami igazán fontos neked, örömöt és feltöltődést okoz számodra.

Íme néhány példa olyan tevékenységekre, amikkel a kisgyerekes anyák általában fel tudnak töltődni:

 • Pihenés és kikapcsolódás: például alvás, olvasás, meditáció vagy séta.
 • Kreatív tevékenység: például festés, rajzolás, zenehallgatás vagy írás.
 • Testmozgás: például gyaloglás, úszás vagy jóga.
 • Társas kapcsolatok ápolása: például barátokkal vagy családdal való időtöltés.

Hogyan tudod beiktatni az öngondoskodást a napi rutinodba?

Az érzelmi öngondoskodás nem jelent mindig hosszú időtartamú kikapcsolódást, amit nehéz beiktatni a napi rutinunkba. Fontos, hogy megtanuld, hogyan tudod ezeket az apró lépéseket beilleszteni a mindennapjaidba.

Például, ha minden reggel 6-kor kelsz, akkor próbálj meg 10 perccel korábban kelni, hogy legyen időd reggeli előtt egy kis meditációra vagy olvasásra. Ha minden nap este 10-kor fekszel le, akkor próbálj meg 15 perccel korábban lefeküdni, hogy legyen időd ellazulni és pihenni.

Íme néhány konkrét tipp, hogyan tudod az öngondoskodási időt beilleszteni a zsúfolt mindennapokba:

 • Reggel vagy este szánj időt magadra. A reggel általában a legnyugodtabb időpont, amikor a gyerekek még alszanak. Az este pedig egy jó alkalom arra, hogy ellazulj és lenyugodj a nap végén.
 • Keress olyan tevékenységeket, amelyeket otthon is végezhetsz. Így nem kell időt és energiát töltened azzal, hogy elutazz valahova.
 • Kérj segítséget a családodtól vagy a barátaidtól. Ha van valaki, akire számíthatsz, akkor kérj tőle segítséget abban, hogy időt szakíthass magadra.

Az ingyenes hírlevelemben minden feliratkozó megkap egy 30 napos öngondoskodási kihívást támogató listát. Iratkozz fel te is!

Fontos, hogy megtanuld, hogyan szánhatsz időt magadra, ha meg szeretnéd őrizni a testi-lelki egészségedet és a jólétedet.

3. tipp: Csatlakozz egy támogató közösséghez

Az érzelmi öngondoskodás harmadik alappillére, hogy csatlakozz egy olyan támogató közösséghez, amely segíti az érzelmi egyensúlyod megtartását. A támogató közösségek fontosak az érzelmi jóllét szempontjából, ezek fontos szerepet játszhatnak az érzelmi öngondoskodás terén.

Keress olyan anyákat, akik hasonló helyzetben vannak, mint te, és akikkel beszélni tudsz az érzéseidről és a tapasztalataidról. A támogató közösségekben olyan emberekkel találkozhatsz, akik hasonló tapasztalatokkal rendelkeznek, mint te. Ezek az emberek megérthetnek téged, és támogatást nyújthatnak a nehéz időkben.

Az első lépés a támogató közösség megtalálásában az, hogy ismerd fel, mit szeretnél megosztani másokkal. A támogató közösségekben sok mindent megoszthatsz másokkal. Beszélhetsz az érzéseidről, a tapasztalataidról, vagy akár csak kibeszélheted magad.

Íme néhány ötlet arra, hogy miről beszélhetsz a támogató közösségben:

 • A nehézségeidről. Ha nehéz időszakon mész keresztül, akkor hasznos lehet, ha megosztod a tapasztalataidat másokkal. Ez segíthet abban, hogy jobban megértsd, hogy mi történik veled, és hogy hogyan tudsz megküzdeni a nehézségekkel.
 • Az örömeidről. Fontos, hogy elég figyelmet szentelj az örömeidet is. A támogató közösségben megoszthatod a jó híreidet, és örömet, inspirációt okozhatsz másoknak.
 • A céljaidról. A támogató közösségben megoszthatod a céljaidat másokkal. Ez segíthet abban, hogy motivált maradj, és hogy támogatást kapj a céljaid eléréséhez..

A támogató közösség megtalálása nem mindig könnyű feladat. Ha nehezen találsz támogató közösséget, akkor érdemes megkérdezni a barátaidat, családtagjaidat, vagy a védőnődet, hogy tudnak-e segíteni.

Az érzelmi öngondoskodás egyik nagyon fontos része, hogy ne érezd magad magányosnak az anyaságodban. A közösséghez csatlakozás segít abban, hogy támogatást és megértést találj ezen az úton.

4. tipp: Negatív gondolatok elkerülése

Az érzelmi öngondoskodás negyedik tippje arra összpontosít, hogy hogyan kerülhetjük el a negatív gondolatok csapdáját. A negatív gondolatok spirálba vihetnek, és negatívan befolyásolhatják az érzelmi állapotunkat.

A negatív gondolatok spirálja

Negatív gondolatok szinte mindannyiunk fejében felbukkannak időnként. Az anyaság kihívásai közepette könnyen elcsúszhatunk a negatív gondolkodás irányába. Viszont ezek a negatív gondolatok egy olyan spirálba ránthatnak minket, ami egy újabb negatív gondolatot okoz bennünk, ami további negatív gondolatokat generál, és így tovább.

Például, ha azt gondolod, hogy nem vagy elég jó anya, akkor ez a gondolat szorongást és bűntudatot okozhat. A szorongás és a bűntudat pedig további negatív gondolatokat generálhat, például azt, hogy a gyerekeid nem szeretnek téged, vagy hogy a férjed csalódni fog benned.

Íme néhány tipp a negatív gondolatok elkerüléséhez:

 • Figyeld meg a gondolataidat: Amikor negatív gondolatokat gondolsz, próbáld meg megfigyelni őket, és ne ragadj beléjük. Hagyd őket elillanni.
 • Fordítsd el a figyelmedet: Ha negatív gondolatokat gondolsz, próbáld meg elvonni a figyelmedet valami pozitív dologra.
 • Légy türelmes: A negatív gondolatok elkerülése időbe telik. Ne várd el, hogy egyik napról a másikra eltűnjenek.

Ha nehezen tudsz megbirkózni a negatív gondolatokkal, akkor érdemes szakember segítségét kérned.

A pozitív gondolatok haszna

A pozitív gondolatok ellensúlyozzák a negatív gondolatokat, és segítenek abban, hogy jobban érezd magad. Kutatások szerint 3 pozitív élmény tudja ellensúlyozni a negatív élményeinket, ezért fontos, hogy arra is elég figyelmet szenteljünk, hogy észrevegyük a velük történő pozitív eseményeket.

A pozitív gondolatok hasznosak lehetnek az alábbi területeken:

 • Stressz kezelése: A pozitív gondolatok segíthetnek abban, hogy megbirkózz a stresszel, és csökkentsd a szorongást.
 • Önbizalom növelése: A pozitív gondolatok segíthetnek abban, hogy növeld az önbizalmadat, és pozitívabban tekints magadra.
 • Boldogság elősegítése: A pozitív gondolatok segíthetnek abban, hogy boldogabban érezd magad, és pozitívabban tekints az életre.

A pozitív gondolatok nem azt jelentik, hogy mindent rózsaszínben kell látnod. A valósággal szembenézést nem szabad elbagatellizálni, de fontos, hogy a pozitív dolgokra is összpontosíts.

Ezzel szemben a hurráoptimizmus az a hiedelem, hogy minden jó lesz, és hogy minden probléma megoldódik magától. A hurráoptimizmus káros dolog, mert megnehezíti a valósággal való szembenézést, és az esetleges problémák elbagatellizálását okozhatja. A hurráoptimizmus azt a hamis reményt keltheti, hogy minden jó lesz, ami csalódáshoz vezethet, ha valami nem úgy alakul, ahogyan szeretnéd.

A pozitív gondolatok hasznosak lehetnek, de nem szabad elfelejtened, hogy az életben vannak nehézségek is, amelyekkel meg kell küzdened.

5. tipp: Kezeld az érzelmeid egészséges módon

Az érzelmek kezelése az érzelmi öngondoskodás egyik legfontosabb része. Az érzelmek egészséges kezelése segít abban, hogy megbirkózz a stresszel, a negatív érzelmekkel, és megőrizd a mentális és fizikai egészségedet.

Hogyan tudom felismerni és megérteni az érzelmeimet?

Az első lépés az, hogy megtanuld, hogyan ismerd fel az érzelmeidet:

 • Figyeld meg a tested jeleit: Az érzelmeidet gyakran testi jelek kísérik, például szívdobogás, izzadás, vagy remegés.
 • Figyeld meg a gondolataidat: Az érzelmeidet gyakran gondolatok kísérik, például pozitív vagy negatív gondolatok.
 • Figyeld meg a viselkedésedet: Az érzelmeidet gyakran viselkedésben nyilvánulnak meg, például agresszív vagy passzív viselkedésben.

Anyaként sok frusztrációval és feszültséggel kell megbírkóznunk. Szerencsére vannak olyan készségek, amelyek segíthetnek az anyáknak abban, hogy hatékonyabban tudják ellátni a szülői szerepüket. Az önreflexió és az érzelemszabályozás két kulcsfontosságú készség, amelyekre minden anyának szüksége van. Ha érdekel, hogyan tudod fejleszeni ezeket a kézségeidet, akkor ez a poszt neked szól!

Ha nehezen tudod felismerni az érzelmeidet, akkor érdemes egy naplót vezetni, és odaírni, hogy mit érzel, és hogy milyen fizikai és gondolati tüneteid vannak. Erre ajánlom, hogy próbáld ki az Emléktár nevű ingyenes naplósablonomat.

Milyen egészséges módok vannak az érzelmek kezelésére?

Az érzelmeidet egészséges módon számos módon kezelheted. Íme néhány tipp:

 • Beszélj valakivel az érzéseidről: Ez lehet egy barát, családtag, vagy akár egy szakember.
 • Írd le az érzéseidet: Ez segíthet abban, hogy megértsd az érzéseidet, és megkönnyebbülést hozzon.
 • Tölts időt olyan tevékenységekkel, amelyeket élvezel: Ez segíthet abban, hogy ellazulj és kipihend magad.
 • Gyakorolj meditációt vagy relaxációs technikákat: Ezek a technikák segíthetnek abban, hogy csökkentsd a stresszt és a szorongást.
 • Táplálkozz egészségesen és igyál eleget: Ez segít abban, hogy jobban érezd magad fizikailag és mentálisan is.

Az érzelmi öngondoskodás az érzelmeink kezelésének kulcsa, és segít abban, hogy képesek legyünk a gyereknevelés és az anyaság kihívásai között megtalálni és fenntartani az érzelmi egyensúlyt.

Azonban néha az érzelmeink olyan nehezen kezelhetőek, ezért szakmai segítségre lehet szükség. Ebben az esetben ne habozz segítséget kérni. Pszichológusként segíthetek abban, hogy megértsd az érzelmeidet, és megtanult, hogy lehet őket egészséges módon kezelni.

Az érzelmi öngondoskodás lépései

Az érzelmi öngondoskodás nem egy pillanatnyi cselekvés, ami elég egyszer meglépni, hanem egy folyamatos, újra-újra ismétlődő feladatunk. Ahhoz, hogy kisgyerekes anyaként az érzelmi egyensúlyt megtarthasd, fontos megértened és követned az alapvető lépéseket:

1. Minden nap tegyél valamit önmagadért

 • Kisebb, mindennapi tevékenységekkel gondoskodj önmagadról, a fizikai, a lelki és a társas szükségleteidről
 • Engedj magadnak időt és teret a feltöltődésre.

2. Légy türelmes magaddal

 • Ne hagyd, hogy a hiányérzet vagy a bűntudat meggátoljon abban, hogy önmagaddal tudj foglalkozni.
 • Fordulj emaptikusan, megértően és önegyüttérzéssel magad felé.

3. Ne feledd, hogy megérdemled

 • Az érzelmi öngondoskodás nem önzés, hanem a pszichológiai jóllétünk fontos része.
 • Tudatosítsd magadban, hogy a boldogság és az érzelmi egyensúly is a gyerekeidnek javára válik.

Ezen lépések segítenek neked megtalálni és fenntartani az érzelmi egyensúlyodat és példát mutatni a gyermekeidnek az önazonos, és a boldog élet elérésére való törekvés fontosságában.

Az érzelmi öngondoskodás segít megőrizni az érzelmi egyensúlyunkat és valódi lépéseket jelentenek a boldogságunkért vezető úton.

Ne feledd, ahhoz hogy a gyermekedről gondoskodni tudj, először saját magadról is gondoskodnod kell.

Gondoltál már arra, hogy milyen lenne, ha hatékonyabban kezelhetnéd a kihívásokat és pszichésen ellenállóbb lennél? 

Pszichológusként arra specializálódtam, hogy segítsem az anyukákat az önbizalmuk és az optimizmusuk növelésében, az érzelmi stabilitásuk javításában és a tartós boldogságuk megalapozásában. Évek óta foglalkozom ezzel a területtel, és számos anyának segítettem már – jóval azelőtt, hogy magam is anya lettem.

Hiszek abban, hogy minden anya képes arra, hogy magabiztos, önazonos, boldog és jó példa legyen.

Ezért készítettem egy interaktív ebookot azoknak az anyáknak, akiknek nincsenek lehetőségük pszichoterápián fejleszteni az érzelemkezelési készségeiket. Ezzel az egyszerű, mégis hatékony munkafüzettel közelebb kerülsz önmagad legjobb változatához és visszaszerezheted az irányítást az életed felett.

Shopping Cart
Scroll to Top