fbpx

Minden, amit tudni érdemes a szülői kiégésről

Hogyan védd meg magad a szülői kiégés következményeitől?

Az emberiség történetében korábban nem fordult elő, hogy csak egy vagy két felnőttre bíztuk volna a gyermekeik fizikai, szociális, érzelmi és spirituális szükségleteinek kielégítését. Valójában a törzsi életmód idején egy ilyen család soha nem maradt volna életben.

Tudtad, hogy nem csak a munkában lehet kiégni, de a szülői szerepben, a napi teendők állandó nyomása alatt is?

A szülői kiégés a krónikus szülői stressznek való tartós kitettségből eredő sajátos állapot. Általában három tényező jelentkezik: stressz, hallgatás és szégyen. A stresszt nem tudod hatékonyan kezelni, nem tudod kifejezni érzéseidet, és mély szégyent élsz át.

A szülői kiégés jelei

2017-ben egy belga kutatásban 1700 szülőt kérdeztek a kiégéssel kapcsolatos tapasztalataikról. A szülői kiégés három fő jellemzője:

 • Mindent elsöprő kimerültség
 • Érzelmi eltávolodás a gyermektől
 • Eredménytelenség érzése a szülői szerepben

A kimerültség fizikai, érzelmi és mentális fáradtságként jelentkezik. Úgy érzed, mintha a vékonyra feszített kötél bármikor elszakadhatna. Bár szereted a gyerekeidet, erős igényed van a saját térre, ahol egyedül lehetsz. Extrém esetben még az is zavarhat, ha valaki hozzád bújik.

Rizikófaktorok és megelőzés

A kutatás több tényezőt azonosított, amelyek növelik a szülői kiégés esélyét. Ezek többnyire a szülők viselkedési és nevelési szokásain alapulnak, és kisebb mértékben függenek olyan dolgoktól, mint a lakhatás vagy a munkahely jellemzői. A szülői kiégés esélyét csökkentő tényezők:

 • Magas szülői énhatékonyság
 • Elégséges szülői öngondoskodás
 • Magas érzelmi intelligencia
 • Magas szülői önegyüttérzés
 • Hatékony, pozitív nevelési szokások
 • Társas támogatás

Az érzelmi intelligencia szerepe

Az érzelmi intelligencia az a képesség, hogy felismerd, megértsd és hatékonyan kezeld a saját és mások érzelmeit. Anyaként ez különösen fontos, mivel az érzelmi intelligencia fejlesztése segíthet abban, hogy jobban megértsd gyermeked érzéseit és szükségleteit.

Az érzelmi intelligencia növelése a következő előnyökkel járhat:

 • Jobb stresszkezelés: Az érzelmi intelligencia fejlesztésével könnyebben birkózol meg a stresszel és a kihívásokkal. Ha képes vagy az érzelmeidet kezelni, kevésbé leszel hajlamos a kiégésre.
 • Erősebb családi kötelékek: Az EQ segít abban, hogy empatikusabb legyél, és jobban megértsd gyermeked érzéseit. Ez erősíti a köztetek lévő kapcsolatot és bizalmat.
 • Pozitív nevelési módszerek alkalmazása: Az érzelmi intelligencia fejlesztése lehetővé teszi, hogy pozitívabb és támogatóbb nevelési módszereket alkalmazz. Ez segít abban, hogy gyermeked érzelmileg stabil és magabiztos felnőtté váljon.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése hosszú távon segít abban, hogy kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet élj anyaként, és hogy gyermeked érzelmileg stabil és sikeres felnőtté váljon.

Hogyan fejlesztheted az érzelmi intelligenciádat?

 1. Érzelmi tudatosság növelése: Figyelj arra, hogyan érzed magad különböző helyzetekben. Vezess naplót, amelyben leírod érzelmeidet és azokat az eseményeket, amelyek kiváltották őket. Ez segít abban, hogy jobban megértsd saját reakcióidat és felismerd az érzelmek mögött meghúzódó okokat.
 2. Önszabályozás gyakorlása: Tanuld meg kezelni az erős érzelmeket, mint például a düh vagy a frusztráció. Próbálj meg mély lélegzetet venni, amikor úgy érzed, hogy elönt a harag, vagy tarts egy kis szünetet, mielőtt reagálsz. Ez segít megőrizni a nyugalmadat és megakadályozza, hogy impulzívan cselekedj.
 3. Empátia fejlesztése: Próbáld meg beleélni magad mások helyzetébe. Kérdezd meg magadtól, hogyan érezheti magát a gyermeked egy adott helyzetben. Az empátia növelése segít abban, hogy jobban megértsd gyermeked érzéseit és szükségleteit, és támogatóbb szülővé válj.
 4. Társas készségek javítása: Kommunikálj nyíltan és hatékonyan másokkal. Gyakorold az aktív hallgatást, és figyelj oda a testbeszédre is. A jó társas készségek segítenek abban, hogy jobban együttműködj más szülőkkel, tanárokkal és családtagokkal.

Hatékony öngondoskodás

Az öngondoskodás minden formája hozzájárul a saját jóllétedhez és gyermeked jóllétéhez. Tedd meg, amit csak tudsz, hogy gondoskodj a saját jóllétedről. Az öngondoskodás apró cselekedetei nagyban hozzájárulhatnak a kimerültség, a stressz és a kiégés csökkentéséhez. Példák hatékony öngondoskodási rutinokra:

 • Pozitív megerősítések használata: mondj magadnak kedves dolgokat, például „Jó anya vagyok” vagy „Megcsináltam”.
 • Naplóvezetés: írd le a gondolataidat és érzéseidet, hogy tisztábban lásd magad és a helyzetedet.
 • Meditáció vagy relaxáció: ülj le csendben, lélegezz mélyen, és engedd el a felesleges gondolatokat.
 • Mozgás: végezz rendszeresen olyan testmozgást, amit élvezel.
 • Pihenés: aludj eleget és szánj időt magadra.

A szülői kiégés következményei

A kiégett szülők gyakran csapdába esnek szerepükben, és súlyos testi és lelki következményeket tapasztalhatnak. A kiégés erőszakos vagy elhanyagoló viselkedéshez vezethet a gyerekekkel szemben. Míg a munkahelyi kiégés jelentős problémákat okozhat, a szülői kiégés következményei mások. A szülők nem kapnak fizetett betegszabadságot, és nem hagyhatják el szerepüket.

Érzelmi és fizikai következmények

A szülői kiégés érzelmi és fizikai tünetek széles skáláját vonhatja maga után. Érzelmi szinten a kiégett szülő állandó szorongást, levertséget, haragot és irritációt érezhet. Az érzelmi távolságtartás a gyermekektől elmélyíti a bűntudatot és a szégyent, ami tovább súlyosbítja a kiégést. A kiégett szülő fizikailag is megsínyli ezt az állapotot: krónikus fáradtság, fejfájás, alvászavarok, valamint izom- és ízületi fájdalmak jelentkezhetnek.

Kapcsolati problémák

A szülői kiégés nem csak a szülő-gyermek kapcsolatot rontja, hanem a párkapcsolatot is. A kimerült szülők gyakran ingerlékenyek és türelmetlenek, ami konfliktusokhoz vezethet a partnerükkel. A gyakori veszekedések, a megértés és támogatás hiánya elhidegítheti a párokat egymástól. A kiégés ezen kívül a szociális életre is negatív hatással van, hiszen a szülő elkerüli a barátokat, családtagokat, és még azokat a tevékenységeket is, amiket korábban élvezett.

A gyerekekre gyakorolt hatás

A szülői kiégés közvetlenül befolyásolja a gyermekek fejlődését. A kiégett szülő kevésbé türelmes, és előfordulhat, hogy figyelmen kívül hagyja a gyermek érzelmi szükségleteit. Ez szorongást, viselkedési problémákat és alacsony önértékelést okozhat a gyerekeknél. A gyerekek gyakran érzik a szülők stresszét, ami rájuk is átragad, és negatív hatással lehet az iskolai teljesítményükre és szociális kapcsolataikra.

Negatív spirál

A szülői kiégés egy ördögi kört hoz létre. A kiégett szülők gyakran rosszabb szülői teljesítményt nyújtanak, ami fokozza a gyerekek problémáit. Ez még több stresszt generál, tovább súlyosbítva a kiégést. A szülők önostorozása és bűntudata csak fokozza a helyzet súlyosságát, még nehezebbé téve a kiút megtalálását.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szülői kiégés tünetei és következményei ördögi kört hozhatnak létre az életedben. Ezért nagyon fontos a megelőzés.

Mi az, ami mindenképpen segít?

Az öngondoskodás minden formája hozzájárul a saját jóllétedhez és gyermeked jóllétéhez. Javaslom, hogy tegyél meg mindent a saját jóllétedért, hogy biztonságban érezd magad, és érzelmeidet egészséges módon kezeld. Ha így teszel, az erőteljesen átragad gyermekeidre is.

Te vajon képes vagy arra, hogy azt a tevékenységet válaszd, amire a leginkább szükséged van?

Ha nemmel felelnél, akkor szükséged van egy stabil, egyedi és hatékony öngondoskodási rutinra! Ha támogatásra van szükséged az öngondoskodási rutinod kialakításában, foglalj időpontot az online pszichológiai tanácsadásra, ahol segítek neked! Ne feledd: kiegyensúlyozott szülők nélkül nincs kiegyensúlyozott, boldog családi élet, és gyermek sem!

Shopping Cart
Scroll to Top