Februári filmajánló: A Hangya trilógia

Ez egy kivételes filmajánló lesz, mert a trilógia harmadik részét még nem láttam, csak sejtéseim vannak a film tartalmáról.

Alapvetően a Marvel filmek és sorozatok az utóbbi időben elég sokat foglalkoznak a szülőség témájával, ami nem meglepő, hiszen a „törzsközönség” is idősödik, és a hűséges rajongók (mint én is) nagy valószínűséggel már gyereket vállaltak az első Vasember óta eltelt időszakban. Gondoljunk csak a Végjátékra, a Wandavisionre, az új Thor filmre vagy a Hawkeye sorozatra. Mindegyikben kiemelt szerepet kapott az apaság és az anyaság megélésének kérdése.

Ebből kiindulva a Hangya 3-ban is elő fog kerülni ez a téma. Mindenesetre a Kvantumánia traileréből kiindulva úgy tűnik, hogy Scott nem áll készen arra, hogy feladja azt a plusz öt évet, amit kihagyott lánya, Cassie neveléséből.

Az apaság mindig is nagy szerepet játszott Scott Lang karakterében. Scott mélyen ragaszkodik a lányához, Cassie-hez, és mindennél jobban szeretné, ha jó apja lenne. Az első két Hangya-filmben ez az apai szeretet (viszonylag) földhözragadt módon jelent meg.

Scott először is jóvá akarja tenni azt az időt, amit a börtönben elmulasztott, és jóban akar maradni az anyjával (és a volt feleségével), majd a második filmben kötelességtudóan le akarja tölteni a házi őrizetben töltött időt, hogy semmi más ne álljon a Cassie-vel töltött idő útjába.

A Végtelen háború és a Végjáték eseményei persze keresztbe tettek Scott terveinek. Csapdába esett a kvantumvilágban, hogy öt évvel később egy olyan világban bukkanjon fel, ahonnan hiányzik a lakosság 50 százaléka.

Scott számára talán még lesújtóbb volt a tény, hogy Cassie, a kislánya felnőtt, és ő lemaradt róla.

Felmerül bennem a kérdés, hogy az a bűntudat, ami Scottban fortyog emiatt, mennyire fogja befolyásolni azt, milyen döntéseket hoz a trilógia harmadik részében.

Te mit gondolsz erről a kérdésről? Szerinted Scott milyen apa? Meg fog tudni küzdeni az apai bűntudatával?

Írd meg nekem a közösségi média felületeimen!