Novemberi filmajánló: Agymanók

Nagyon élveztem az Agymanók című filmet, amikor kijött. Sőt, annyira élveztem, hogy másnap újra megnéztem, és most, a majdnem 3 éves fiam a hétvégén ugyanezt tette: kétszer néztük meg egymás után a hétvégén. Amikor először láttam, annyira beleszerettem, hogy az iskolában a legtöbb foglalkozáson felhoztam, amikor az érzelmi tudatosságról beszélgettünk a diákokkal.

A film a Harag, a Majré, a Derű, a Bánat és az Undor érzelmeket megszemélyesítő (és elnevezésű) karakterek mindennapi munkáját mutatja be. Ők egy 11 éves kislány, Riley agyában működő “főhadiszálláson” dolgozó talpresett kis figurák, akik irányítják a kislány viselkedését.

Ennek az animációs filmnek a legnagyobb eredménye, hogy arra készteti a fiatalabb és az idősebb nézőket, hogy belenézzenek a saját fejükbe, hogy jobban megismerjék az emlékeik, érzelmeik és gondolataik szerepét a viselkedésükben.

Íme néhány támpont, amit felhasználhatsz, amikor erről a filmről beszélgetsz a gyermekeddel:

  1. A boldogság nem csak az örömről szól,
  2. Nincs értelme a boldogságot erőltetni, abból semmi jó nem fog kisülni,
  3. A szomorúság elengedhetetlen a jóllétünkhöz,
  4. Mindenkinek vannak valamilyen központi emlékei, és ezek az emlékek tájékoztatnak arról, hogy mi az, amit igazán szeretünk, élvezünk, vagy amit el kell kerülnünk a saját mentális és érzelmi jóllétünk érdekében,
  5. A mi feladatunk, hogy tudatosan elfogadjuk – ahelyett, hogy elnyomnánk – a nehéz érzelmeinket.

Az Agymanók emlékeztet minket arra, hogy fogadjuk el önmagunk teljességét, hogy megengedjük magunknak, hogy ne legyünk “rendben”, és arra, hogy esélyt kell adnunk a körülöttünk élőknek, hogy feldolgozzák érzelmi élményeiket. Nem arról van szó, hogy megpróbáljuk elkerülni a kellemetlen érzéseinket, hanem inkább éljük meg és ismerjük meg őket, hogy őszinték legyünk önmagunkkal és hogy fejlődjünk a megértésük, feldolgozásuk által.

Erősen ajánlom, hogy nézd meg ez a filmet, ha gyereked van, vagy ha valaha is szeretnél gyereket.

Ha láttad már a filmet, neked mi a véleményed róla? Írd meg nekem a közösségi média felületeimen!