Így fejleszd a mentális egészséged anyaként

Ebben a posztban ezekről olvashatsz:

Ha a legjobbat akarod a gyermekednek, akkor magadról sem szabad megfeledkezned. Most megmutatom, hogy fejlesztheted a mentális egészségedet.

Mentális egészség. Mit is jelent ez a kifejezés? Talán azt gondolod, hogy a mentális egészség azt jelenti, hogy valaki nem szenved semmilyen pszichológiai problémától. Vagy talán azt hiszed, hogy a mentális egészség csak egy divatos szó, amit az interneten terjedő tudománytalan félinformációk használnak. Esetleg azt gondolod, hogy a mentális egészség nem fontos, mert úgysem tudsz rajta változtatni.

Ha így gondolod, akkor tévedsz.

Mi is az a mentális egészség?

A mentális egészség magában foglalja az érzelmi egészséget, a pszichológiai egészséget és a szociális egészséget is. Ez határozza meg, hogyan kezeljük a stresszt, hogyan viszonyulunk másokhoz, és hogyan hozunk döntéseket az életünkben. Emllett befolyásolhatják a gondolkodásunkat, a hangulatunkat és a viselkedésünket.

Számtalan tényező járulHAT hozzá a mentális egészségügyi problémákhoz, mint például:

   • Biológiai tényezők (pl: az agy kémiai összetétele vagy a genetika),

   • Korábbi élettapasztalatok (pl: bántalmazás vagy trauma),

   • Szűkebb családban előfordulő mentális problémák.

  Kutatások szerint az anyai mentális egészség szignifikáns mértékben befolyásolja a gyermekeik fejlődését, viselkedését, tanulását és érzelmi stabilitását. Ha jól érezzük magunkat anyaként, akkor jobban tudunk törődni a gyerekeinkkel, jobban tudunk velük kommunikálni és jobban tudjuk őket támogatni.

  Hogyan tehetjük ezt meg? Hogyan fejleszthetjük a mentális egészségünket anyaként? Ami biztosan segít, az a pozitív gondolkodás és a tudatosság.

  A pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy elutasítjuk vagy elnyomjuk a negatív érzéseinket vagy problémáinkat. Inkább azt jelenti, hogy megpróbáljuk optimistán szemlélni az életet, meglátni a lehetőségeket és erőforrásokat, hinni magunkban és másokban.

  A tudatosság pedig azt jelenti, hogy figyelünk arra, hogy mi történik bennünk és körülöttünk, hogy elfogadjuk az érzéseinket és gondolatainkat anélkül, hogy ítélkeznénk vagy bírálnánk.

  A mentális egészség azt is magában foglalja, hogy képesek vagyunk jól érezni magunkat, boldognak lenni, megküzdeni a nehézségekkel, és kiegyensúlyozott életet élni.

  Hogyan befolyásolja az anyai mentális egészség a gyermekeink mentális egészségét?

  A mentális egészség a fizikai egészséghez hasonlóan fontos, és meghatározza, hogy hogyan érezzük magunkat, hogyan gondolkodunk, és hogyan viselkedünk. A mentális egészség pozitív hatással van az életünk minden területére, beleértve a családi életünket is.

  Az anyai mentális egészség különösen fontos, mert nagy hatással van a gyermekeink mentális egészségére is. A kutatások szerint az anyák hangulata, gondolkodásmódja, viselkedése és kapcsolatai befolyásolják a gyerekek érzelmi fejlődését, önbecsülését, stressztűrő képességét és szociális készségeit . Ha az anya depressziótól, szorongástól vagy más mentális zavartól szenved, akkor ez egyértelműen negatívan hatással van a gyerekére is.

  Ezért nagyon fontos, hogy az anyák törődjenek a saját mentális egészségükkel is, és ne csak a gyerekükre koncentráljanak. A pozitív gondolkodás és a tudatosság segíthetnek abban, hogy jobban érezzük magunkat, és jobban kezeljük az anyasággal járó kihívásokat. Mindkét módszer segít abban, hogy csökkentsük a stresszt, növeljük az önbizalmunkat és javítsuk a kapcsolataink minőségét.

  Praktikus tanácsok a mentális egészségvédelemhez

  Ha szeretnéd fejleszteni a mentális egészségedet, akkor itt van néhány tipp, amit kipróbálhatsz:

    • Használj a pozitív megerősítést: mondj magadnak és másoknak kedves és bátorító dolgokat. Például: “Jó anya vagyok”, “Megcsináltam”, “Büszke vagyok rád”.

    • Vezess naplót: írd le a gondolataidat és érzéseidet, ez segít abban, hogy tisztábban lássad magad és a helyzetedet. Az Emléktárat pont ezért állítottam össze, és segítségként naplóbejegyzés indító kérdéseket is írtam bele, hogy tényleg ne lehessen semmire sem fogni, miért nem kezdtél még el naplózni:)

    • Meditálj vagy relaxálj: ülj le egy csendes helyen, zárd be a szemedet és lélegezz mélyen. Figyelj a légzésedre és engedd el a felesleges gondolatokat. Ez segít abban, hogy megnyugodj és összpontosíts.

    • Mozogj: végezz rendszeresen olyan testmozgást, ami neked tetszik. Ez segít abban, hogy erősítsd a testedet, fokozd az endorfin szintedet és javítsd a hangulatodat.

    • Pihenj: aludj eleget és szánj időt magadra. Ez segít elengedhetetlen ahhoz, hogy feltöltődj és készen állj minden anyai kihívásra és örömre.

    • Kérj segítséget: ne félj megosztani a problémáidat a családoddal, a barátaiddal vagy egy szakemberrel. Nem vagy egyedül, és nem gyengeség segítséget kérni.

   Hogyan építhetünk fel mentális egészségedet védő szokásokat?

   A mentális egészség nem csak a betegségek hiányát jelenti, hanem azt is, hogy képesek vagyunk jól érezni magunkat, megküzdeni a kihívásokkal, és kiteljesíteni a lehetőségeinket. A mentális egészség nem valami eleve elrendelt, adott vonásunk, hanem valami, amit fejleszteni és ápolni kell. Ehhez olyan szokásra van szükségünk, amelyek segítenek nekünk a stressz kezelésében, az egészséges életmódban fenntartásában, és a pozitív gondolkodásra való törekvésben.

   A stressz kezelése

   A stressz egy természetes reakció, amely akkor lép fel, amikor úgy érezzük, hogy túl sok feladatot vagy elvárást kell teljesítenünk. A stressz néha hasznos lehet, mert motivál és segít a teljesítményünk javításában. Azonban, ha a stressz túl sokáig vagy túl erősen tart, akkor káros hatással lehet a mentális és fizikai egészségünkre.

   A stressz kezelésének egyik legfontosabb módja az, hogy felismerjük a stressz jeleit és okait. Ha tudjuk, hogy mi váltja ki a stresszt bennünk, akkor könnyebben tudunk változtatni rajta vagy alkalmazkodni hozzá. A stressz jelei lehetnek például: ingerlékenység, feszültség, fejfájás, alvászavarok, étvágytalanság, koncentrációs nehézségek.

   A stressz csökkentésének másik módja az, hogy megtanuljuk ellazítani magunkat. A relaxáció segít csökkenteni a szervezetben felgyülemlett feszültséget és növeli a jóllét érzését. A relaxációhoz használhatunk különböző technikákat, mint például: légzőgyakorlatok, meditáció, jóga, zenehallgatás, masszázs.

   A harmadik módja a stressz kezelésének az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az életünkben. Ez azt jelenti, hogy nem túlterheljük magunkat munkával vagy más kötelezettségekkel, hanem időt szánunk a pihenésre és a szórakozásra is. Fontos, hogy rendszeresen tegyünk olyan dolgokat, amelyek örömet okoznak nekünk és feltöltenek energiával. Ilyenek lehetnek például: hobbi, sportolás, olvasás, barátokkal való beszélgetés.

   Az egészséges életmód kialakítása

   Az egészséges életmód nem csak a testünkre van jó hatással, hanem a mentális egészségünkre is. Ha jól táplálkozunk, elegendőt alszunk és mozgunk, akkor javulhat az immunrendszerünk működése, csökkenhetnek a gyulladásos folyamatok és növekedhetnek az agyban termelődő boldogsághormonok.

   Az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy változatosan és mértékletesen étkezünk, és kerüljük a túlzott cukor-, só- és zsírfogyasztást. A táplálkozásunk befolyásolja a hangulatunkat, a koncentrációnkat és az energiaszintünket. Fontos, hogy ne hagyjuk ki az étkezéseket, és ne éheztessük magunkat, mert ezek stresszt okozhatnak a szervezetünkben.

   Az alvás minősége és mennyisége is nagyon fontos a mentális egészség szempontjából. Az alvás során a szervezetünk regenerálódik, az agyunk feldolgozza a napi tapasztalatokat és tanul. Ha nem alszunk eleget vagy rosszul alszunk, akkor romolhat a memóriánk, a figyelmünk és a hangulatunk. Az alváshiány hosszú távon depresszióhoz és szorongáshoz is vezethet.

   A rendszeres testmozgás szintén hozzájárul a mentális egészséghez. A mozgás segít levezetni a stresszt, javítja az önbizalmat, erősíti az izmokat és a csontokat, és serkenti az agy vérellátását. A mozgás hatására több endorfin és szerotonin termelődik az agyban, amelyek javítják a hangulatot és csökkentik a fájdalmat. A testmozgásnak nem kell intenzívnek vagy hosszúnak lennie, elég ha naponta legalább 20-30 percet mozgunk olyan módon, amely nekünk tetszik.

   A pozitív gondolkodás gyakorlása

   A pozitív gondolkodás egy hatékony módja annak, hogy anyaként a mentális egészségünk fenntartásáért tegyünk. A pozitív gondolkodás azt jelenti, hogy a pozitív dolgokra összpontosítunk, és a negatív dolgokat pedig igyekszünk pozitív megvilágításba helyezzük.

   A pozitív gondolkodás számos előnnyel jár, többek között:

     • Csökkenti a stresszt és a szorongást

     • Növeli a boldogságérzet és a jólét érzését

     • Javítja a problémamegoldó képességet

     • Erősíti az önbecsülést és növeli az önbizalmat

     • Fokozza a reális optimizmust

    A pozitív gondolkodás gyakorlásának számos módja van. Az egyik módja, ha a pozitív élményeket priorizáljuk. Ez azt jelenti, hogy időt és energiát fordítunk arra, hogy olyan dolgokat tegyünk, amelyek örömet okoznak nekünk. Ezek lehetnek olyan egyszerű dolgok, mint egy séta a parkban, egy kávézás egy baráttal, vagy egy izgalmas családi kiruccanás a gyerekekkel. Fontos, hogy olyan tevékenységeket találjunk, amelyeket élvezni tudunk, és amelyek pihenést és kikapcsolódást nyújtanak számunkra.

    A pozitív gondolkodás gyakorlásának egy másik módja, ha a savoring technikákat használunk. A savoring azt jelenti, hogy tudatosan élvezzük a pozitív élményeinket, és valamilyen módon megőrizzük. Ennek fényében, amikor valami pozitívat élünk át, érdemes egy kicsit elidőzni, és valóban megélni a pillanatot. Figyeljük meg ilyenkor az érzéseinket és a gondolatainkat, és próbáljuk meg minél jobban bevésni az élményt az emlékezetünkbe.

    A pozitív élmények megélésének egy egyszerű módja, ha a 3:1-es pozitivitás arányt alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy minden negatív gondolatra vagy élményre három pozitív gondolatot vagy élményt kell találnunk.

    A pozitív gondolkodás gyakorlása időt és energiát igényel, de megéri. A pozitív gondolkodás hatalmas erőforrást nekünk abban, hogy boldogabb, egészségesebb és kiegyensúlyozottabb életet éljünk.

    Bónusz tipp!

    A pozitív gondolkodás gyakorlása nem mindig könnyű. Vannak olyan napok, amikor nehezen tudunk pozitívak lenni. Ilyenkor érdemes emlékezni arra, hogy mindenkinek vannak rossz napjai. Fontos, hogy ne adjuk fel, és hogy továbbra is gyakoroljuk a pozitív gondolkodást.

    Ha úgy érzed, hogy nem tudsz egyedül megbirkózni a negatív gondolatokkal és érzésekkel, kérj segítséget!

    Mikor figyeljünk a mentális egészségünkre?

    Röviden: akkor, amikor a fizikai egészségünkre is figyelünk, azaz mindig!

    Amentális egészségvédelem nem egy egyszeri feladat, hanem egy élethosszig tartó folyamat. Nem elég csak akkor foglalkozni vele, amikor már baj van, hanem megelőzésként is fontos. A pozitív gondolkodás és a tudatosság segíthetnek abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és jobban kezeljük a stresszt és a kihívásokat.

    A mentális egészségvédelem nem csak rólunk szól, hanem a gyermekeinkről is. Ha mi jól vagyunk, akkor ők is jobban érezhetik magukat, és jobban fejlődhetnek. A mentális egészségünk befolyásolja azt is, hogy milyen példát mutatunk nekik, és hogyan alakítjuk ki velük a kapcsolatunkat.

    Bár a különböző embereknek különböző szükségleteik lehetnek, az egészséges szokások kialakítása segíthet a mentális egészség fenntartásában vagy javításában. Ilyen egészséges szokások kialakítása adja a pozitív pszichológiai eljárások alapjait. Ezek olyan tudományos eszközök és stratégiák összessége, amelyek a boldogság, a jóllét, a megküzdési- és alkalmazkodási képesség fejlesztésével és a pozitív gondolkodás és érzelmek növelésére összpontosítanak.

    Én is alapvetően ezekkel az eszközökkel segítek azoknak a kisgyerekes szülőknek, akik saját maguk is a boldogságukért cselekvő, tudatos, kiegyensúlyozott példaképei akarnak lenni gyermekeiknek.

    Ha tovább szeretnéd fejleszteni a mentális egészséged, foglalj időpontot az 1 alkalmas Pozitív pszichológiai konzultációra, ahol egy személyreszabott öngondoskodási rutin segítségével segítek abban, hogy a magabiztos és a boldogságodért aktívan cselekvő anyává válj!

    Emellett a Pozitív pszichológiai „gyorssegély” anyáknak című ebookomban olyan gyakorlatokat mutatok meg, ami segítségével Te is visszatalálhatsz a pozitívabb, lelkesebb és kiegyensúlyozottabb önmagadhoz.

    Shopping Cart
    Scroll to Top