Maximalizáld az újévi fogadalmaid esélyét ezekkel a technikákkal!

Könnyű újévi fogadalmakat tenni. A trükk a megtartásukban rejlik!

Én minden évben törekszem arra, hogy új célokat tűzzek ki magamnak az új évre. De be kell vallanom, még nem fogytam le arra a kilóra, ami az álmom, még nem lett phd-m és még nem tanultam meg szakszerűen komposztálni. Ezzel szemben már egy éve folyamatosan jelen vagyok a közösségi médiában, blogot írok, elindítottam a vállalkozásom, egészségesebben táplálkozom, Montessori gondolatai alapján neveljük a gyerekeinket, kevesebbet nézzük a tv-t, bulvár helyett szakirodalmat olvasok és a legtöbb este úgy fekszünk le, hogy előtte egy nagyot beszélgetünk a férjemmel. Ezekre rettentően büszke vagyok!

Ezek is mind újévi fogadalmak voltak! De mi a titka annak, hogy ezek sikerültek, és a többi még nem? Erről szól a mai bejegyzésem.

Min múlik, hogy meg tudjuk-e változtatni a viselkedésünket?

Megtanultam, hogy csak 3 dolog változtatja meg hosszú távon a viselkedésünket.

  • 1. lehetőség: Egy megvilágosodás
  • 2. lehetőség: A környezetünk megváltoztatása
  • 3. lehetőség: Az átmenet megtervezése

Megvilágosodást létrehozni nehéz. Ezért az első lehetőséget kizárhatjuk, hacsak nem rendelkezünk varázserővel – én nem rendelkezem ilyennel.

A második és a harmadik lehetőség viszont igen gyakorlatias és megvalósítható dolgok. Azonban hatékonyan csak azon tudunk változtatni, ami tőlünk függ – ebből a szempontból a környezetünk megváltoztatása néha nehézségekbe ütközhet.

Így én a harmadik lehetőségre szavazok.

Stratégiák, amik segítenek

Azt már tudjuk, hogy az újévi fogadalmakat tevő emberek több mint fele júniusra feladja azokat. Ne csatlakozz ehhez a kudarcot valló 50 százalékhoz 2023-ban! Ehelyett inkább használd ezt a négy, kutatásokon alapuló stratégiát, hogy az újévi fogadalmait betarthatóak legyenek. Nekem már segítettek!

Térképezd fel a céljaidat

Figyelembe véve, hogy az emberek 10%-a a puszta feledékenység miatt megszegi újévi fogadalmait, ezért készíts róluk tervet. Ez azt jelenti, hogy írd le az összes apró változtatást, amit a célod eléréséhez meg kell tenned, válassz ki egy szuperegyszerű első lépést és írd be a lépéseket a naptáradba.

Tedd szokássá a fogadalmadat

Az egyszerű viselkedések, amelyek szokásokká válhatnak, és amik automatikusan segítik a céljaink elérését, jobb fogadalmak, mint a grandiózus célok. A szokások 3 összetevőből állnak: egy jelzésből, egy rutinból és egy jutalomból, amelyek együttesen egy egymást megerősítő szokáskört hoznak létre.

A rutin a szokás viselkedéses megnyilvánulása, amit meg szeretnénk szilárdítani.

Találd meg a megfelelő környezeti jelzéseket! Egy 2002-es, az újévi fogadalmakról szóló tanulmány szerint a sikeres elhatározásokat meghozók a kudarcot vallókhoz képest nagyobb valószínűséggel használták az úgynevezett ingerkontroll nevű technikát: olyan dolgokat tartottak maguk körül, amelyek emlékeztették őket a céljaikra.

A jutalmat építsük be a tényleges viselkedésbe, ahelyett, hogy addig várnánk, amíg valami távoli célt el nem érünk. Ezt úgy tehetjük meg a legkönnyebben, hogy magukat a tevékenységeket is jutalmazóbbá – például szórakoztatóbbá – tesszük.

Legyen a célod nyilvános mások előtt

Nem véletlenül kezdtem a mai bejegyzést azzal, amiket még nem értem el. Ha megosztjuk a céljainkat valakivel, akkor nagyobb eséllyel érjük el a céljainkat. Az év közben számtalanszor alkalmaztam ezt a trükköt akkor, amikor valamit nagyon meg kellett csinálnom, de nehezen találtam rá időt – mert nem szeretem, ha nem tartom a szavam, és ezért megbízhatatlannak bélyegeznek meg. Viszont, ha nyilvános a cél melletti elköteleződésünk, az biztosítja a cél iránti felelősség vállalásunkat, és növeli annak esélyét, hogy valóban megtesszük, amit eltervezünk.

Készülj fel a kudarcra

Hacsak nem vagy valamiféle szuperhős, nem fogsz tudni elsőre tökéletesen belerázódni az új szokásokba. Meg fogsz botlani, el fogsz esni, és végül el fogod szúrni. De ez rendben van! Az a probléma, ha ekkor felhagysz a szokás megszilárdításával.

Azonosítsd, milyen akadályokat tudsz előre megjósolni, és találj ki megoldásokat ezekre a nehézségekre. Ne felejtsd el bevonni az életedben azokat az embereket, akik (gyakran akaratlanul) akadályokat gördítenek az utadba, de azokat se, akik támogatnak a céljaid elérésben.

Még a legjobb tervek ellenére is előfordulnak bukások – valószínűleg több alkalommal is. Ezekben az esetekben az a fontos, hogy ne ostorozd magad, ne gondold azt, hogy ez az akaraterőd teljes hiánya miatt alakult így. Ehelyett próbálj meg együttérzést gyakorolni magad felé. Ebben elég sokat fogok segíteni neked a következő hetekben. 😉

Mi a kulcsa a sikeres változásnak?

Teljes szívemből hiszem, hogy az újévi fogadalmak fantasztikus lehetőséget kínálnak arra, hogy új viselkedési formákat alakítsunk ki, amelyek valóban boldogabbá, egészségesebbé és sikeresebbé tehetnek minket 2023-ban.

De mi a kulcs ahhoz, hogy sikeresen megváltoztassuk az életünket ebben az évben?

A gyakorlás.

Gyakorold az új szokások kialakítását úgy, hogy egyszerre egy-egy egészen egyszerű viselkedést ismételsz el rendszeresen úgy, hogy lassan automatikussá teszed őket.

Ezek kívül van az igazán jó hírem: a jó szokásaink ragályosak, nagy valószínűséggel átterjednek a barátainkra, a családunkra és különösen a gyerekeinkre.

Készen állsz néhány pozitív szokást teremtő újévi fogadalomra? Ha szükséged van egy kis inspirációra, megnézheted és megismerheted a legjobb gyakorlataimat a 30 perces pozitív pszichológiai konzultáció során.