Mentális egészségvédelem a mindennapokban

A mentális egészség nagyon fontos téma, különösen, ha gyermekeink vannak.

Sokan azonban nem szívesen beszélnek róla, vagy ha mégis, akkor sok tévhitet, félinformációt, féligazságot vagy tudománytalan (vagy akár ártalmas) baromságot osztanak meg. Néha az az érzésem, hogy szinte lehetetlen erről a témáról valódi beszélgetést folytatni.

Szóval kezdjük el ezt a beszélgetést az alapoknál!

Mi a mentális egészség?

A mentális egészség magában foglalja az érzelmi egészséget, a pszichológiai egészséget és a szociális jóllétet.

Ez határozza meg, hogyan kezeljük a stresszt, hogyan viszonyulunk másokhoz, és hogyan hozunk döntéseket az életünkben. Emllett befolyásolhatják a gondolkodásunkat, a hangulatunkat és a viselkedésünket.

  • Számtalan tényező járulHAT hozzá a mentális egészségügyi problémákhoz, mint például:
  • Biológiai tényezők (pl: az agy kémiai összetétele vagy a genetika)
  • Korábbi élettapasztalatok (pl: bántalmazás vagy trauma)
  • Szűkebb családban előfordulő mentális problémák.
Gyermekeink mentális egészsége összefügg a miénkkel

A gyermekkori mentális egészséghez hozzátartozik a fejlődési és érzelmi mérföldkövek elérése, valamint az egészséges társas készségek és a problémákkal való megbirkózás elsajátítása. A mentálisan egészséges gyermekek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek jobb életminőséggel, és nagyobb valószínűséggel válnak sikeressé otthon, az iskolában és a közösségükben is.

A gyermekeink egészséges fejlődése a szüleiktől függ, akik a gyermek első számú támogatói abban, hogy önállóvá váljanak, és egészséges, sikeres életet élhessenek.

A szülők és a gyermekek mentális egészsége több szempontból is összefügg. Azok a szülők, akiknek saját mentális egészségi problémáik vannak, például a depressziótól vagy a szorongástól szenvednek, nehezebben tudják ellátni gyermeküket, mint azok a szülők, akik mentális egészségüket jónak tartják.

De nem kell ehhez konkrét mentális betegségben szenvedni. Ha mi magunk nem tudunk megbirkózni a velünk történő eseményekkel, ha nem tudunk kiegyensúlyozott és boldog életet élni, akkor a gyermekeink hogyan tudják megtanulni az ehhez szükséges készségeket?

A prevenciós szemlélet

A pozitív pszichológia abból az apropóból jött létre, hogy azoknak az embereknek is javíthasson az életén, akik nem szenvednek mentális betegségtől. Így egyfajta prevenciós, betegségmegelőző szemlélet jellemzi. A pozitív pszichológiai eljárások olyan tudományos eszközök és stratégiák összessége, amelyek a boldogság, a jóllét, a megküzdési- és alkalmazkodási képesség fejlesztésével és a pozitív gondolkodás és érzelmek növelésére összpontosítanak.

Bár a különböző embereknek különböző szükségleteik lehetnek, az egészséges szokások kialakítása segíthet a mentális egészség fenntartásában vagy javításában.

  • legyünk aktívak,
  • korlátozzuk a képernyő előtt töltött időt, különösen a közösségi médiát,
  • keressünk olyan tevékenységeket, amelyeket élvezünk,
  • szánjunk időt az tudatos figyelem gyakorlására,
  • kapcsolódjunk más emberekkel,
  • tanuljunk új készségeket.

Én is alapvetően ezekkel az eszközökkel segítek azoknak a kisgyerekes szülőknek, akik saját maguk is a boldogságukért cselekvő, tudatos, kiegyensúlyozott példaképei akarnak lenni gyermekeiknek.

Te is közéjük tartozol?