Mi az személyes növekedésünk célja? – Az élet értelmének felkutatásáról

Az értelmes élet lényege, hogy tudjuk, hogy mi és a munkánk számítanak, és tudjuk, hogy megváltoztathatjuk a körülöttünk lévők életét. Ez a szülői lét, a gyereknevelés egyik fő célja és alapelve.

A növekedés fókuszú gondolkodásmód teszi lehetővé, hogy elhiggyük, képesek vagyunk a változásra. Elhisszük, hogy a jóllétet fokozott erőfeszítéssel és képességfejlesztéssel érhetjük el. Épp ezért lehetséges az, hogy a növekedés fókuszú gondolkodásmód lehetővé teszi az emberek számára azt is, hogy jobban kezeljék a stresszt és a kihívásokat. Ez az, ami magasabb fokú jólléthez vezethet el minket.

A pozitív pszichológia szerint az értelmes élet alapja, hogy a jellegzetes erősségeinket felhasználva, az erényeinket valami nálunk nagyobb dolog szolgálatába állítjuk. Ezek a gyerekeink felnevelése? Vagy a munkánk?

Egy biztos, amennyiben jelentőségteljes életet élünk, elégedettebbekké és boldogabbakká válhatunk.

Anélkül is lehetünk boldogok, hogy egyből, most azonnal elérjük az életcélunkat vagy megtaláljuk az életünk értelmét. Csupán a belső iránytűnkre kell hagyatkoznunk, és apró lépéseket kell tennünk abba az irányba, ami a legtöbbet jelenti számunkra.

Az értékeink nagy hatással vannak az életünkre és a jóllétünkre. Az értékek úgy működhetnek, mint egy belső iránytű, amely a jó irányba terel bennünket. Amikor olyan célokat tűzünk ki és olyan tevékenységeket végzünk, amelyek összhangban vannak azzal, ami a legfontosabb számunkra, kiteljesedést és boldogságot tapasztalunk.

Manapság a hírnév, a gazdagság, a népszerűség és a siker nagy értéket képviselnek. Ezek a külső világból származnak, és külső értékeknek nevezzük őket. Ezeknek a céloknak a követése néha azt jelenti, hogy az egészségünk, a közösségi kapcsolataink és a jóllétünk a háttérbe szorulnak. Az előbb felsoroltakat nevezzük belső értékeinknek – ezek teszik lehetővé az életünk kiteljesedését, értelemteliségét.

Fontos, hogy olyan tevékenységekkel foglalkozzunk, amik rendszeresen összekötnek bennünket a saját, belső értékeinkkel. A tudatos jelenlét, a természethez való kapcsolódás, a közösségi szerepvállalás és a tartalmas kapcsolatok kialakítása mind olyan lehetőség, ami segíthet az értékeinkhez való visszakapcsolódásban.

Ha képesek vagyunk a változásra, ha felelősséget vállalunk a mindennapi életben folytatott viselkedésünkért és választásainkért, több időt tudunk azokra a dolgokra fordítani, amelyek valóban fontosak számunkra. A növekedési gondolkodásmód kialakítása hozzájárulhat egy teljesebb, tartalmasabb élethez. Az értelmes élet által nyújtott tapasztalataink köre lényegesen szélesebbé válik, ha nyitottak vagyunk az új tapasztalatokra, tudásra és élményekre.