Pozitív megküzdés 101

Az érzelemszabályozás az a képességünk, ami segítségével kontrollálni tudjuk a saját érzelmi állapotainkat. Ez magában foglalhat olyan viselkedéseket, mint a kihívásokkal teli helyzet átértékelése a düh vagy a szorongás csökkentése érdekében, vagy a szomorúság vagy félelem látható jeleinek elrejtése, illetve a boldogság vagy a nyugalom forrására való összpontosítás. Léteznek egészségtelen és egészséges érzelemszabályozási stratégiák is.

Az egészséges érzelemszabályozási stratégiák abban segítenek minket, hogy az adott pillanatban jobban érezzük magunkat, de emellett nincs negatív hosszú távú hatásuk. Az érzelmi szabályozás segít kiszűrni a legfontosabb információkat a környezetünkből és arra motivál bennünket, hogy úgy foglalkozzunk velük, hogy ne keltsenek stresszt vagy félelmet bennünk.

Tudtad, hogy az érzelemszabályozás nemcsak a negatív érzelmek csillapítását, hanem akár pozitív érzelmek fenntartását vagy növelését is jelenti? Sőt létezik az érzelmek pozitív újreértékelése is. Ez lényegében a velünk történt esemény pozitív átfogalmazását jelenti – szemben a negatív újraértékeléssel, ami során egy eseményt kevésbé negatívnak keretezünk át.

Mi is az a megküzdés?

Lényegében azok a dolgok, amiket a negatív érzéseink, vagy a negatív események okozta fájdalom, feszültség, szenvedés enyhítésére alkalmazunk.

„Boldognak nevezzük azokat az embereket, akik az életük során megtanulták elviselni az élettel járó nehézségeket, így ezek nem tudják őket maguk alá gyűrni.”

Juvenalis

A szakirodalomban leggyakrabban a problémamegoldó és az érzelemközpontú megküzdési stratégiákat különböztetik meg:

  • a problémamegoldó megküzdés olyan aktív erőfeszítést jelent, amely közvetlenül a stressz élményt kiváltó körülmények megszüntetését vagy módosítását célozza meg,
  • az érzelemközpontú megküzdés a stresszt keltő élethelyzetekre adott érzelmi válaszok szabályozásán alapuló viselkedéses vagy érzelmi válaszokat tekintjük.

Ez így lehet, hogy szakzsargonnak hat, szóval hoznék pár pozitív coping technikát is, amit te is nyugodtan kipróbálhatsz.

Ezek olyan egészséges érzelemszabályozási technikák, amelyek rövid- és hosszú távú hatásait a pozitív pszichológiai kutatások tudományosan is igazolták.
🔴 önkifejező írás,
🟠 mindfulness,
🟡 társas támogatás keresése,
🟢 pozitív önmegerősítő gondolatok,
🔵 önegyüttérzés,
🟣 határok állítása,
🔴 pozitív átkeretezés,
🟠 öngondoskodás,
🟡 figyelemelterelés,
🟢 adaptív rumináció (helyzet többszöri átgondolása, majd tanulságok levonása),
🔵 humor,
🟣 reális optimizmus,
🔴 megbocsátás,
🟠 perspektivikus gondolkodás (nagyobb kép figyelembevétele),
🟡 kreatív tevékenység,
🟢 testmozgás,
🔵 légzésgyakorlatok,
🟣 problémamegoldás.

Van egy jó hírem!

Végtelenül sok módszer létezik a stressz és a fájdalom kezelésére, csak azt kell megtalálni, hogy melyek azok, amik működnek nekünk, és ezek melyik helyzetekben a leghatékonyabbak.

Segíthetek Neked ebben?