Ünnepi készülődés pozitív pszichológiai szemlélettel

Az ünnepi időszak nagyszerű alkalom arra, hogy kapcsolódjunk a gyermekeinkhez és minőségi időt töltsünk velük. A közelgő ünnepek körülményei azonban mások, mint amilyenek azok mi gyerekkorunkban voltak. Nem szokatlan, hogy ilyen helyzetekben felgyülemlik a stressz az életünkben, ez akár az ünnepekre is igaz lehet! De szerencsére lehetséges az is, hogy leküzdjük ezeket a nehézségeket.

A pozitív pszichológia különösen hasznos megközelítés a gyereknevelésben, és enyhíti a mindennapi és az ünnepi időszakhoz kötődő stresszt is. Ez a szemlélet számos egyéb előnnyel is jár a szülők számára.

Ajándékok szerepe

Szülőként az egyik fő célom, hogy megtanítsam a gyerekeimnek, hogy a karácsony a gondoskodásról szól, nem pedig a fogyasztásról. Miért olyan fontos ez számomra? Nos, erre van néhány fenntarthatósági érvem, és néhány pszichológiai is. Most inkább a pszichológiai érveimet mutatnám be.

Ha arra gondolunk, hogy milyen ajándékokat vettünk a múltban a barátainknak és a családtagjainknak, azt hiszem, hogy a legtöbbjük kézzelfogható, vagy tárgyi ajándék volt. És bár lehet, hogy sok sikert arattunk ezekkel az ajándékokkal, sajnos a kutatások szerint nem ezek az ideális ajándékok.

Az élményközpontú ajándékok bizonyítottan jobban erősítik az ajándékozó és a megajándékozott közötti kapcsolatot, miközben valódi élményt nyújtanak, ami végső soron nagyobb boldogságot eredményez. Így jobb, ha nem becsüljük alá az élményalapú ajándékok hatékonyságát ebben az ünnepi időszakban.

Fontoljuk meg, hogy idén a személytelenebb tárgyi ajándék helyett a közös idő, és a közös élmények kerülnek a központba, ha az ajándékok kiválasztásáról van szó!

Az ünnepi szezonra való felkészülés során két dolgot nem szabad tehát elfelejtenünk:

  • Egy őrült ajándékhalom nem fogja tartósan boldoggá tenni a gyerekeinket.
  • A velünk, szerető és örömteli szüleikkel töltött idő NAGYBAN hozzájárul a gyermekeink hosszú távú jóllétükhöz.

Amire a gyerekek igazán vágynak, és amire szükségük van, az a mi szeretetünk és figyelmünk.

Stresszkezelés és asszertivitás az adventi időszakban

Ahogy közeledik a karácsony, az általános hangulatunk általában vidámabbá válik, és öntudatlanul, kimondatlanul is eljutunk oda, hogy kicsit levegőhöz jutunk, megnyugszunk.

De könnyen előfordulhat, hogy a családi vagy más, társas eseményeken való kötelező megjelenés miatt az esetleges elvárásoknak való megfelelés nyomása fokozhatja az átélt stresszt. Előfordulhat az is, hogy túl nagy nyomást gyakorlunk magukra azzal kapcsolatban, hogy mit kellene vásárolnunk vagy tennünk másokért. Az is gyakori, hogy szorongunk a családdal való találkozástól, mert az gyakran konfliktusba torkollik. Vannak olyan szülők is, akik félnek a korábbi családi rutin megváltozásával járó ellentétektől.

Belátható, hogy a karácsonyi időszakot mindenki nagyon különbözőképpen éli meg.

Mit tehetünk, hogy megbirkózzunk ezekkel a feszültségekkel? A legkézenfekvőbb – és legegészségesebb megoldás -, ha határokat állítunk fel.

A határok megállapítása segít abban, hogy tisztában legyünk azzal, hogy hol állunk, mi az, ami még elfogadható számunkra. A határok egyúttal a saját magunkkal való törődés egyik módja is, és felelősséggel tartozunk azért, hogy vigyázzunk magunkra. A határok felállítása elsőre ismeretlen és kínos érzés lehet, de érdemes kitartóan csinálni, a gyakorlat teszi a mestert. Az őszinte és közvetlen kommunikáció segít, és cserébe tiszteletet és elfogadást nyerünk másoktól.

Nálunk kardinális kérdés, hogy mennyi étel készüljön el. Korábban gyakran előfordult, hogy annyi étel készült el, amit egész egyszerűen nem tudunk megenni. Illetve ez azzal is járt, hogy túl sok idő ment el a főzésre, ami elvette az időt a minőségi együttléttől. Ezért tavaly bevezettem azt a szokást, hogy csak egyféle étel készült el. Ehhez idén is ragaszkodtam, így még időben le tudtam beszélni anyukámat arról, hogy szó szerint 6 fogásos ebédet csináljon 5 felnőttnek és 3 kisgyereknek.

Világosan és határozottan kommunikáljunk, amikor határokat szabunk. Ha szükséges, ismételjük meg a döntésünk nyomatékosítása érdekében az elhatározásunkat, lehetőleg pontosan ugyanazokkal a szavakkal. Legyünk érzelemmentesek, nem kell magyarázkodnunk, vagy kifogást, vagy alternatív megoldást nyújtani az embereknek, csak világosan kell fogalmaznunk, majd gondoskodnunk kell arról, hogy végig is vigyük. Ha fokozatosabb változást szeretnénk lehetővé tenni, akkor idén elültethetjük a magot, hogy jövőre valami mást történjen, így mindenkinek könnyebb lesz, ha tudja, mire számíthat.

Pozitivitás előtérbehelyezése rázósabb helyzetekben

Igen, lehetséges, hogy bizonyos helyzetekben túlterheltnek érezzük magunkat a családi ünnepségek körül. Tény, hogy sokan vagyunk, akik csak túl akarjuk élni az „ünneplést” a rokonokkal. Azonban ha az ünnepi időszaknak ezt az oldalát hangsúlyozzuk, rengeteg pozitív élményt, érzelmet és jól megérdemelt feltöltődési lehetőséget veszítünk az év végén.

Ha ebben az időszakban megpróbálunk a jóra és a pozitívra koncentrálni, akkor kellemesebbé tehetjük ezt az időszakot. Általában sokféle pozitív érzelmet élhetünk át karácsonykor, mint például öröm, szeretet, hála, csodálat, szórakozás és játékosság. Az egész ünnepi hangulat alapvetően külső kiváltó ingerként hathat az emberre, hogy kezdjen el a jó élményekre koncentrálni, bár ez ma már egy kicsit megkopott. Épp ezért élvezzük ki újra az apró pozitívumokat a karácsony előtti időszakban, és hagyjuk, hogy minden feszültség feloldódjon az ünnepi forgatagban.

Az pozitív élmények élvezete azt jelenti, hogy lelassítunk és tudatosan figyelünk minden érzékszervünkre (érintés, ízlelés, látás, hallás és szaglás). Addig nyújtjuk el az élményt, ameddig csak lehetésges, és arra koncentrálunk, hogy észrevegyük, mi az, amit igazán élvezünk. Lehet ez akár egy pohár hűtött pezsgő kortyolgatása a szilveszteri partin, vagy a gyermekeink arca, amikor kibontják a karácsonyi ajándékokat, sőt az is, amikor felidézzük, gyerekként mennyire vártuk márt a hosszú iskolai szünet elejét. Ezzel maximalizálhatjuk a pozitív érzéseinket, és legyőzhetjük a negatív előítéletnek nevezett beépített szűrőnket.

Gondoljunk vissza gyermekkorunkra, mi volt az ünnepi időszak fő témája akkor? A játék, a móka és az együttlét. Most egy pillanatra gondoljunk arra, amikor játszottunk és éppen nagyon élveztük, amiben benne voltunk. Mit csináltunk? Hogyan csináltuk? Mi segített nekünk ebben? Vissza tudjuk-e hozni ma ezt az életünkbe? A játék arról szól, hogy egy kicsivel több időt szánunk magunkra. Szervezzük át az életünket, és karácsony előtt minden nap találjunk akár 10 percet a játékra, hogy meg tudjuk pihenni egy kicsit az év végén.

Ha több inspirációra van szükséged, nézd meg a legújabb 18 érzelmi intelligencia fejlesztő játékot tartalmazó munkafüzetem.

Boldog, játékos és határokat nem nélkülöző karácsonyt kívánok!