Páli-Apostol Klaudia vagyok, okleveles pszichológus és személyközpontú tanácsadó. Munkám során elsősorban olyan szülőkkel foglalkozom, akik célja, hogy pozitív szülőség szellemében neveljék a gyermeküket.

Gyakorló anyaként azt vettem észre, hogy nagyon sokat lehet olvasni arról, hogy hogyan neveljük a gyermekünket pozitív szellemében.
Én a szülőknek azt szeretném megmutatni, hogy számukra is fontos megteremteni a pozitív, kiegyensúlyozott életet.

A középiskola elvégzése után a Debreceni Egyetem pszichológiai alapképzésén szereztem meg első diplomámat, ahol a Klinikai pszichológiai kutatócsoport tagja voltam. Az alapképzést követően az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán, klinikai- és egészségpszichológiai szakirányon szereztem meg mesterdiplomámat.

A képzés ideje alatt egy onkológiai betegekkel foglalkozó civil szervezetnél önkénteskedtem, illetve több fővárosi kórház pszichiátriai és szomatikus osztályán végeztem a szakmai gyakorlatot. Szakdolgozatom klinikai egészségpszichológiai témában írtam, a női daganatos betegségek szűrővizsgálataival kapcsolatban végeztem kutatást.

A képzésem alatt – és után is – számos módszerben képződtem. Tapasztalatot szereztem viselkedés- és kognitív terápiás, sématerápiás, mindfulness, pozitív pszichológiai, illetve asszertivitást fejlesztő képzéseken is. Az egyetemi tanulmányaimat követően a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesület módszerspecifikus képzésén vettem részt, személyközpontú tanácsadó oklevelet szereztem.

Az egyetem után egy agglomerációs településen helyezkedtem el iskolapszichológusként. Azt tapasztaltam, hogy a prevenciós szemlélet elengedhetetlen a gyerekekkel való munkában. Ott kezdtem először alkalmazni a pozitív pszichológiát a gyakorlati munkám során. Több preventív, készségfejlesztő programot terveztem akkoriban.

Az iskolai munkámmal párhuzamosan kezdtem felnőttekkel foglalkozni pszichológiai tanácsadás keretében, idővel ez lett a fő pszichológiával kapcsolatos tevékenységem. Munkámban kiemelten fontos szerepet kap a pozitív pszichológiai, humanisztikus, illetve az egészségmagatartást elősegítő szemléletmód.

Szakmai és személyes életemet is jól jellemzi a következő idézet Rogerstől:

“Minden emberben veleszületetten jelen van a pozitív irányba való fejlődés lehetősége.”