fbpx

Páli-Apostol Klaudia vagyok, okleveles pszichológus és személyközpontú tanácsadó.

Munkám során olyan anyákkal foglalkozom, akiknek fontos, hogy kiegyensúlyozott, a boldogságukért tenni akaró és cselekvő, a gyerekeiknek ebben példát mutató szülők legyenek. Elsősorban ebben a témában támogatom a hozzám forduló anyákat a pozitív pszichológia tudományos eredményein alapuló eszközök segítségével.

Három kisfiú édesanyjaként azt vettem észre, hogy nagyon sokat lehet olvasni arról, hogy hogyan neveljük a gyermekeinket a pozitivitás szellemében, azonban arról sokkal kevesebb szó esik, hogy anyaként mit tehetünk a saját jóllétünk érdekében.

Én azt mutatom meg a hozzám forduló anyáknak, hogyan tudják ezt elérni.

Már az egyetemi éveim során is nagy hangsúlyt fektettem a gyakorlati tudásom mélyítésére, ezért több fővárosi egészségügyi és szociális intézményben is önkénteskedtem. Ebben az időszakban személyközpontú, kognitív- és sématerápiás módszereket is tanultam az egyetem mellett. Az egyetemi tanulmányaimat követően a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesület módszerspecifikus képzésén vettem részt, személyközpontú tanácsadó oklevelet szereztem.

Az egyetem elvégzése után egy agglomerációs településen helyezkedtem el iskolapszichológusként. Ott azt tapasztaltam meg, hogy a prevenciós szemlélet elengedhetetlen a gyerekekkel és a szülőkkel való munkában is. Akkor kezdtem el először alkalmazni a pozitív pszichológia tudományos eredményeit a gyakorlati munkám során. Számos preventív, készségfejlesztő programot terveztem és tartottam kamasz gyerekeknek. Az iskolai munkámmal párhuzamosan felnőttekkel is dolgoztam pszichológiai tanácsadás keretében, idővel ez lett a pszichológiával kapcsolatos fő tevékenységi köröm.

A pszichológiai tanácsadás során többnyire kisgyerekes anyákkal foglalkoztam. A legtöbb kliensem azzal keresett meg, hogy szeretne jobb anya lenni. Amikor elkezdtem a pozitív pszichológia elemeit is beépíteni a tanácsadási folyamatba, sorra érkeztek azok a visszajelzések, miszerint nem csupán a szülők jólléte javult, hanem a gyermekeikkel és partnerükkel való kapcsolatuk is érezhető fejlődésen ment keresztül.

Ekkor fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy a pozitív pszichológia mindennapi hasznáról és gyakorlatáról szélesebb és átfogóbb képet szeretnék nyújtani anyatársaimnak.

Elsősorban azoknak az anyáknak szeretnék segíteni, akik sokszor magukat mellőzve és a gyermeküket előrehelyezve küzdenek a sokszor elnyomó intézményrendszerrel, az irreális elvárásokkal és a saját szülői kompetenciahatáraikkal. Az motivál, hogy minden anya meg tudja élni, hogy elég jó szülő. Emellett fontos célom, hogy az anyák saját maguk jóllétére is pontosan annyi figyelmet szenteljenek, mint a gyermekeik fejlődésére és jóllétére.

Ebből a célból pszichoedukatív tartalmakat készítek közösségi médiás felületekre, gyakorlatias hírlevelet és e-bookot szerkesztek, tematikus egyéni konzultációkat illetve online tanfolyamokat tartok.

Munkámban kiemelten fontos szerepet kap a tudományos hitelesség, a pozitív pszichológia, a személyközpontú, illetve az egészségmagatartást elősegítő szemléletmód. Szakmai és személyes életemet is jól jellemzi a következő idézet Carl Rogerstől, a személyközpontú pszichológia megalapítójától:

"Minden emberben veleszületetten jelen van a pozitív irányba való fejlődés lehetősége."​

Ha Te is a boldogságodért cselekvő emberré akarsz válni, és a gyermekeidnek is ezt a szemléletet szeretnéd közvetíteni, kövesd a munkásságom a következő közösségi média felületeken!

Shopping Cart
Scroll to Top